ΑΝΘΗΓΑΜΟΣ

21 λουλούδια για γάμο

Βασικά λουλούδια γάμου

Οι επιλογές που αφορούν τα λουλούδια για γάμο είναι πραγματικά πάρα πολλές. Τόσες που αν τις σκεφτεί κανείς όλες σίγουρα θα μπερδευτεί! Το σχήμα, το χρώμα, το άρωμα, η διάρκεια και πολλές φορές ο συμβολισμός, αποτελούν κριτήρια για την τελική επιλογή. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα πιο δημοφιλή λουλούδια γάμου!

Βασικά ονομάζονται τα λουλούδια που θα αποτελέσουν το κύριο στοιχείο της ανθοδέσμης, μιας σύνθεσης ή ολόκληρου του στολισμού! Πολλές φορές οι νυφικές ανθοδέσμες αποτελούνται από ένα μόνο λουλούδι. Άλλες πάλι φορές πολλά λουλούδια, που θεωρούνται “βασικά”, συνδυάζονται σε εξίσου κομψές και αρμονικές συνθέσεις.

Αλστρομέρια

Παλαιότερα η αλστρομέρια θεωρούνταν “συμπληρωματικό λουλούδι” μάλλον εξαιτίας του μικρού μεγάλους που έχουν τα άνθη. Είναι αλήθεια ότι και λίγα στελέχη αλστρομέριας αρκούν για να δώσουν την πινελιά τους στην σύνθεση. Παρ’ όλα αυτά εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για αυτό το όμορφο λουλούδι, η αλστρομέρια χρησιμοποιείται πια και σαν βασικό λουλούδι γάμου. Κάθε στέλεχος αλστρομέριας έχει 4-6 άνθη τα πέταλα των οποίων έχουν διάφορες μορφές. Μπορεί να έχουν ραβδώσεις, πιτσίλες, μεταχρωματισμούς και εξογκώματα. Τα βασικά χρώματα της αλστρομέριας είναι άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, βερικοκί, λιλά, μοβ.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Αλστρομέρια

 

Ανεμώνη

Αυτό τo λουλούδι έχει την ομορφιά αλλά και τον ρομαντισμό του αγριολούλουδου. Τα πέταλα έχουν απαλή, ανάλαφρη αίσθηση. Το σκούρο (σχεδόν μαύρο) κέντρο κάνει ωραία αντίθεση με τις ανοιχτόχρωμες και τις κόκκινες ποικιλίες. Η ανεμώνη παρόλο που ανήκει στα βασικά λουλούδια του γάμου, αποτελεί “λουλούδι έμφασης”. Αυτό σημαίνει ότι έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται με άλλα λουλούδια και φυλλώματα γιατί ενισχύει τη σύνθεση με την ωραία υφή και την ιδιαίτερη εμφάνισή της. Τα χρώματα της ανεμώνης είναι το λευκό, το ροζ, το κόκκινο και το μοβ.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Ανεμόνες σε νυφική ανθοδέσμη.

Ανθούριο

Το λουλούδι που όλοι γνωρίζουμε σαν φυτό εσωτερικού χώρου, αν χρησιμοποιηθεί στο στολισμό του γάμου θα κλέψει τα βλέμματα και τις εντυπώσεις! Είναι το ιδιαίτερο σχήμα και η σαρκώδη υφή του λουλουδιού που κάνουν το ανθούριο τόσο μοναδικό. Το κόκκινο και το λευκό ανθούριο αποτελούν τις πιο κλασικές επιλογές. Ωστόσο το ανθούριο υπάρχει σε πολλά χρώματα και αποχρώσεις όπως πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, καφέ – κόκκινο, σομόν, μοβ, μπλε ακόμα και μαύρο. Επιπλέον υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Οι σύγχρονες τάσεις θέλουν το ανθούριο στις παλ αποχρώσεις του ροζ να συνδυάζεται με pampas grass και ορχιδέες.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Ρόζ ανθούριο σε στολισμό γάμου.

 

Γαρύφαλλο (ή Γαρίφαλο)

Το γαρύφαλλο είναι ένα ιδιαίτερο λουλούδι τόσο στην εμφάνιση όσο και στον συμβολισμό. Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε και το χρησιμοποιούμε κυρίως σαν γλαστρικό φυτό παρά σαν λουλούδι γάμου. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες όλο και συχνότερο συναντάμε το γαρύφαλλο στις ανθοσυνθέσεις και τους γαμήλιους στολισμούς. Τα κυματιστά φύλλα του λουλουδιού και η συμπαγή του εμφάνιση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Κόκκινο, μπορντό, ροζ, ροδακινί, μοβ, βιολετί, κίτρινο, πράσινο και φυσικά λευκό είναι μερικά από τα βασικά χρώματα του γαρύφαλλου. Οι ποικιλίες με τα δίχρωμα άνθη έχουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Νυφική ανθοδέσμη με λιλά γαρύφαλλο.

 

Γκλοριόζα (Gloriosa lily)

Δυναμική και “ατίθαση” η γκλοριόζα δίνει τη δική της προσωπικότητα στον στολισμό. Οι ποικιλίες με το κόκκινο φλογερό χρώμα είναι ιδανικές για γάμους που γίνονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Εξ’ ίσου κατάλληλη επιλογή είναι και για καλοκαιρινούς γάμους με τροπική διακόσμηση. Τα πέταλα της γκλοριόζας είναι συνήθως δίχρωμα. Ωστόσο υπάρχουν και ποικιλίες με ένα μόνο χρώμα, κυρίως λευκές και κίτρινες. Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ αλλά και μοβ είναι τα χρώματα της γκλοριόζας.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Γκλοριόζα

 

Γλαδίολος ή Γλαδιόλα

Τα άνθη του γλαδίολου συμβολίζουν την γενναιοδωρία και την ειλικρίνεια. Το λουλούδι αυτό χρησιμοποιήθηκε πολύ τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Μια μόδα που τα τελευταία χρόνια αναβιώνει. Ο γλαδίολος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνος του σε συνθέσεις και στολισμούς. Ωστόσο σε συνδυασμό με άλλα λουλούδια είναι αυτός που θα δώσει ύψος στη σύνθεση. Κάθε ανθικό στέλεχος γλαδίολου έχει 8-10 άνθη που ανοίγουν από κάτω προς τα πάνω. Τα χρώματα του γλαδίολου είναι λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, κοραλί, κόκκινο, μπορντό, ροζ, λιλά, μοβ. Υπάρχουν επίσης και δίχρωμα άνθη.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Γλαδίολος σε στολισμό τραπεζιού.

 

Ζέρμπερα

Το λουλούδι με τα μεγάλα χρωματιστά πέταλα και το ξεχωριστό κέντρο που παραμένει για δεκαετίες στην κορυφή των νυφικών προτιμήσεων! Η ζέρμπερα μπορεί να αποτελεί το μοναδικό λουλούδι μιας ανθοδέσμης ή ακόμα και του στολισμού. Μπορεί όμως να συνδυαστεί και πάρα πολλά λουλούδια και φυλλώματα και να δώσει εκπληκτικές δημιουργίες! Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη ζέρμπερα έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών ποικιλιών και υβριδίων. Λευκό, κρεμ, ροζ φούξια, κόκκινο, πράσινο, μπορντό, πορτοκαλί, ροδακινί, κίτρινο, μοβ, βιολετί, μπλε και γαλάζιο καθώς και πολλές αποχρώσεις τους, είναι τα χρώματα της ζέρμπερας. Το κέντρο του λουλουδιού μπορεί να είναι μαύρο, κίτρινο ή πράσινο. Επιπλέον υπάρχουν ποικιλίες με μονά και με διπλά άνθη.

 

zerbera-wedding
Ζέρμπερες σε σύνθεση για παρανυφάκι.

 

Ηλίανθος

Ένα λουλούδι που μυρίζει καλοκαίρι! Εντυπωσιακό, σχεδόν εμβληματικό αποτελεί μία κλασική επιλογή για τον στολισμό του γάμου. Ηλίανθοι χρησιμοποιούνται υπέροχα και σε γάμους με φθινοπωρινή διακόσμηση. Ο ηλίανθος χαρακτηρίζεται σαν “λουλούδι εστίασης” αφού σε όποια σύνθεση κι αν συμμετέχει τραβάει την προσοχή και προσελκύει το βλέμμα. Σε ότι αφορά το χρώμα του είναι προφανές ότι είναι το λαμπερό κίτρινο. Ωστόσο το κέντρο του άνθους μπορεί να είναι καφέ, κίτρινο ή πράσινο. Επιπλέον υπάρχουν ηλίανθοι με κόκκινα, πορτοκαλί και ροζ πέταλα!

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Νυφική ανθοδέσμη με ηλίανθους.

Κάλλα

Κλασική και διαχρονική η κάλλα δεν ανήκει τυχαία στις πιο ακριβές επιλογές για τον στολισμό του γάμου. Είναι τα μακριά και ευθυτενή ανθικά στελέχη αλλά και το σχήμα του λουλουδιού που το κάνουν τόσο ξεχωριστό. Η κάλλα μπορεί από μόνη της να διακοσμήσει ένα γάμο με minimal ύφος. Ακόμα μπορεί να συμμετέχει σε συνθέσεις με άλλα λουλούδια και φυλλώματα και να τους χαρίζει μια αίσθηση πολυτέλειας. Συνήθως στις συνθέσεις με πολλά και χρωματιστά λουλούδια προτιμούνται οι μίνι ποικιλίες κάλλας.
Το πιο κλασικό χρώμα κάλλας που χρησιμοποιείται στου γάμους είναι το λευκό. Για πιο μοντέρνες επιλογές κάλλες υπάρχουν σε πολλά χρώματα και αποχρώσεις όπως κίτρινο, πορτοκαλί, ροδακινί, πράσινο, μοβ ακόμα και μαύρο. Υπάρχουν ποικιλίες με δύο ή τρία χρώματα και αποχρώσεις.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Μοβ κάλλες σε νυφικό μπουκέτο.

Κονβουλάρια – Lily of valley

Το λευκό ρομαντικό λουλουδάκι με σχήμα κρεμαστής καμπάνας. Πρόκειται για ένα λουλούδι που αυτοφύεται στα δάση της Βόρειας Ευρώπης αλλά έχει τη δική του ξεχωριστή αίγλη. Ήταν η επιλογή της γαμήλιας ανθοδέσμης της Kate Middleton αλλά και της Grace Kelly. Το λουλούδι αυτό, εκτός από τα λεπτεπίλεπτα άνθη του έχει και ένα γλυκό και διακριτικό άρωμα. Επίσης καλλωπιστική αξία έχουν και τα γυαλιστερά του φύλλα.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Κονβουλάρια

Λίλιουμ

Τα μεγάλα λουλούδια με την τόσο ιδιαίτερη εμφάνιση ανήκουν στα παραδοσιακό λουλούδια στολισμών! Τα άνθη όταν είναι ανοιχτά μοιάζουν να σχηματίζουν ένα χωνί από το κέντρο του οποίου ξεπροβάλλουν οι στήμονες. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και υβρίδια λίλιουμ με εξίσου πολλά χρώματα και αποχρώσεις. Τα άνθη του λίλιουμ χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Asiatic, Oriental, Tiger και Longiflorum.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Λίλιουμ σε στολισμό γαμήλιου αυτοκινήτου.

 

Λυσίανθος

Το φινετσάτο λουλούδι με τη λεπτεπίλεπτη εμφάνιση. Αρχικά ο λυσίανθος χρησιμοποιούνταν σαν συμπληρωματικό λουλούδι στις νυφικές ανθοδέσμες. Όμως η ρομαντική και κομψή εμφάνισή του γρήγορα το μετέτρεψαν σε λουλούδι που μπορεί να σταθεί και μόνο του στο στολισμό. Η αίσθηση που δίνει ο λυσίανθος δεν είναι άλλη από αυτή του ρομαντισμού. Είναι διαθέσιμος όλο τον χρόνο και τα χρώματά του είναι το λευκό, το ροζ, το μοβ και οι αποχρώσεις τους.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Ροζ λυσίανθος σε νυφική ανθοδέσμη.

 

Ντάλια

Από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που είναι στα καλύτερά του από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Η ντάλια είναι γοητευτική και πραγματικά πολύμορφη! Έχει τόσες πολλές ποικιλίες που για να περιγραφούν χρειάζεται να χωριστούν σε κατηγορίες. Οι πιο γνωστές κατηγορίες ντάλιας είναι οι τύπου ανεμώνης, αστεροειδείς, pompom, με άνθη “παιώνιας”, κακτώδεις. Σε ότι αφορά το χρώμα η ντάλια έχει πάρα πολλές αποχρώσεις όλων των χρωμάτων, εκτός από αυτές του μπλε!

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Ντάλια

 

Ορτανσία

Η ορτανσία αποτελεί αγαπημένο λουλούδι για τους καταναλωτές αλλά και τους ανθοδέτες, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές. Από νυφικά μπουκέτα και στεφάνια μέχρι το στολισμό της εκκλησίας, του τραπεζιού, της εισόδου ακόμα και του αυτοκινήτου οι ορτανσίες εντυπωσιάζουν. Οι πλούσιες και πραγματικά γεμάτες ανθοταξίες κλέβουν τα βλέμματα είτε χρησιμοποιούνται μόνες τους είτε συνδυάζονται σε συνθέσεις.
Η ποικιλία των χρωμάτων κάνουν την ορτανσία επίκαιρη όλες τις εποχές του χρόνου. Λευκό, πράσινο, γαλάζιο, ροζ, φούξια αλλά και κόκκινο, μπορντό, καφέ – κόκκινο και μπλε είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές. Ακόμα υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Ορτανσία σε στολισμό τραπεζιού γάμου.

 

Ορχιδέες

Οι ορχιδέες αποτελούν από μόνες τους ένα μεγάλο κεφάλαιο στο στολισμό του γάμου και γενικά της ανθοδετικής! Είναι λουλούδια με φανατικό κοινό, πολλά είδη και ακόμα περισσότερες ποικιλίες. Οι ορχιδέες Phalaenopsis είναι αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται σαν κεντρικό λουλούδι στις γαμήλιες συνθέσεις. Είναι διαχρονικές και δίνουν στο γάμο εξαιρετική πολυτέλεια. Ωστόσο ιδιαίτερα αγαπητές και μοντέρνες είναι οι Dendrobium, Cymbidium, Cattleya και Vanda.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Ορχιδέες σε νυφική ανθοδέσμη.

 

Παιώνια

Για αρκετά χρόνια η παιώνια μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στα ρομαντικά καλοκαιρινά νυφικά μπουκέτα! Η παιώνια είναι συνδεδεμένη με το καλοκαίρι μιας και είναι διαθέσιμη από το τέλος της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τα μεγάλα άνθη με το υπέροχο στρογγυλό τους σχήμα και τα κυματιστά πέταλα έχουν ένα ιδιαίτερο γλυκό άρωμα. Οι παλ αποχρώσεις της παιώνιας είναι το λευκό, το κρεμ, το κιτρινωπό και το απαλό ροζ. Ωστόσο παιώνιες υπάρχουν και σε φωτεινό και χαρούμενο φούξια αλλά και σαγηνευτικό κόκκινο. Το κοραλί είναι το χρώμα που δίνει στην παιώνια πιο εξωτικό χαρακτήρα.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Παιώνιες σε νυφικό μπουκέτο.

 

Πρωτέας

Ο πρωτέας αποτελεί μία νέα τάση στο στολισμό του γάμου, που όμως ήρθε για να μείνει! Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πρωτέα που διαφέρουν στη μορφή, το μέγεθος και το χρώμα. Παρόλα αυτά όλες έχουν συμπαγή εμφάνιση και ιδιαίτερες υφές. Εξαιτίας της ποικιλομορφίας των λουλουδιών ποικιλίες πρωτέα χρησιμοποιούνται από το στολισμό εξωτικών γάμων μέχρι τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση! Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ, λευκό, πράσινο, μοβ αλλά και μπλε είναι κυρίως τα χρώματα των λουλουδιών του πρωτέα.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Πρωτέας σε νυφική ανθοδέσμη.

 

Ρεναγκούλα (ή Νεραγκούλα)

Δροσερή και ανοιξιάτικη η ρεναγκούλα χαρίζει τη φρεσκάδα της στους ανοιξιάτικους γάμους. Οι ρεναγκούλες είναι στα καλύτερά τους από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος της άνοιξης. Ωστόσο κάποιες ποικιλίες είναι διαθέσιμες από τα μέσα του φθινοπώρου. Τα ντελικάτα της άνθη με τις πολλές σειρές πετάλων χρησιμοποιούνται για νυφικές ανθοδέσμες και για τον υπόλοιπο στολισμό του γάμου. Συνδυάζονται ιδανικά με άλλα ανοιξιάτικα βολβώδη φυτά όπως οι ανεμώνες και οι τουλίπες. Λευκό, ροζ, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και ροδακινί είναι τα χρώματα των λουλουδιών της ρεναγκούλας.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Πορτοκαλί ρεναγκούλες σε νυφική ανθοδέσμη.

 

Τουλίπες

Οι τουλίπες παραδοσιακά σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης. Πράγματι από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τον Μάιο είναι στα καλύτερά τους! Παρόλα αυτά πολλές ποικιλίες κομμένης τουλίπας βρίσκονται στην αγορά όλο το χρόνο. Οι κλασικές τουλίπες όταν το λουλούδι δεν έχει ανοίξει ακόμα σχηματίζουν πολύ κομψά νυφικά μπουκέτα. Πιο μοντέρνες ποικιλίες όπως διπλές, κροσωτές, lilly, Parot κ.α. χαρίζουν φρεσκάδα και ανεμελιά στο στολισμό. Οι τουλίπες έχουν μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων: λευκό, κόκκινο, ροζ, μοβ, βιολετί, πορτοκαλί, ροδακινί, κίτρινο και πολλές αποχρώσεις τους. Επιπλέον υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Τουλίπες σε νυφική ανθοδέσμη.

 

Τριαντάφυλλο

Ο βασιλιάς των λουλουδιών και όχι άδικα! Τα τριαντάφυλλα παραδοσιακά συμβολίζουν την αγάπη και τον ρομαντισμό. Ανάλογα με το χρώμα τους συμβολίζουν το πάθος (κόκκινο, πορτοκαλί), την αθωότητα και την αγνότητα (λευκό) ακόμα και την φιλία (κίτρινο). Τα τριαντάφυλλα του γάμου χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Υβρίδια τσαγιού, που είναι και τα πιο κλασικά
  • Τριαντάφυλλα κήπου (Garden roses), που είναι τα πιο μεγάλα και με τα πιο ιδιαίτερα πέταλα τριαντάφυλλα.
  • Sweetheart, που είναι μικρά τριαντάφυλλα
  • Τριαντάφυλλα spray, όπου από ένα στέλεχος αναπτύσσονται 3-5 μικρά τριαντάφυλλα

Και στις τέσσερις κατηγορίες υπάρχουν τριαντάφυλλα σχεδόν σε όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις!

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Τριαντάφυλλα σε νυφικό μπουκέτο.

 

Χρυσάνθεμο

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ένας γάμος θα μπορούσε να στολιστεί αποκλειστεί με χρυσάνθεμα! Επίσης δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το χρυσάνθεμο μπορεί να βρει τη θέση του σε οποιαδήποτε σύνθεση. Οι ποικιλίες και τα χρώματα του χρυσάνθεμου είναι πραγματικά αναρίθμητα! Αναρίθμητα είναι και τα λουλούδια που μπορούν να συνδυαστούν με τα χρυσάνθεμα. Τα χρυσάνθεμα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Επιλέξτε χρώματα ανάλογα με την εποχή και το στυλ του γάμου και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει.

 

Βασικά λουλούδια γάμου
Νυφική ανθοδέσμη με χρυσάνθεμα.

Leave a Response