ΑΝΘΗΓΑΜΟΣ

4 τριαντάφυλλα για στολισμό γάμου

τριαντάφυλλα για στολισμό γάμου

Τα τριαντάφυλλα είναι διαχρονικά στην κορυφή των προτιμήσεων σε ότι αφορά το στολισμό του γάμου και όχι μόνο! Τα είδη και οι διάφορες ποικιλίες τους είναι πραγματικά αναρίθμητα! Παρ’ όλα αυτά τα τριαντάφυλλα που χρησιμοποιούνται στους στολισμούς αλλά και στις πιο καθημερινές συνθέσεις χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες.

1. Υβρίδια τσαγιού

Είναι γνωστά και σαν «modern garden roses» και είναι τα πιο κλασικά τριαντάφυλλα ανθοπωλείου. Νέες ποικιλίες από αυτά τα τριαντάφυλλα παράγονται συνεχώς, χωρίς οι παλιότερες να χάνουν τη αξία τους. Τα υβρίδια τσαγιού εκτός από κλασικά και ιδιαίτερα κομψά, είναι και μία αρκετά οικονομική επιλογή για το στολισμό του γάμου.

Τα άνθη τους είναι καλοσχηματισμένα και έχουν διάμετρο 8-12,5 εκατοστά. Κάθε τριαντάφυλλο αναπτύσσεται μόνο του πάνω σε μακριά και ευθυτενή ανθικά στελέχη. Τα πέταλα είναι σχετικά παχιά, στενά και με στρογγυλεμένες άκρες.

Οι ποικιλίες που ανήκουν στα υβρίδια τσαγιού συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικές. Αντίθετα έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και αποχρώσεων. Τριαντάφυλλα υβρίδια τσαγιού υπάρχουν σε όλα τα χρώματα εκτός από το μπλε. Φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι δίχρωμες ποικιλίες.

τριαντάφυλλα για στολισμό γάμου

2. Τριαντάφυλλα κήπου

Είναι γνωστά και σαν «old garden roses» ή «παλιομοδίτικα τριαντάφυλλα». Ονομάζονται τριαντάφυλλα κήπου γιατί έχουν μία πιο ελεύθερη και φυσική εμφάνιση. Είναι γνωστά σαν παλιομοδίτικα τριαντάφυλλα γιατί έχουν προέλθει από βελτίωση ποικιλιών που υπήρχαν πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Τα λουλούδια έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από τα υβρίδια τσαγιού περίπου 9-14 εκατοστά. Τα πέταλά τους είναι φαρδιά, έχουν μια κυματιστή μορφή και φαίνονται πιο πλούσια σε σχέση με τα υβρίδια τσαγιού. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα αρωματικά. Σε κάποιες ποικιλίες τα εξωτερικά πέταλα μοιάζουν πιο λεία και σαν να δημιουργούν ένα κουπάκι που περιέχει τα εσωτερικά πέταλα, που μοιάζουν πιο σγουρά. Σε άλλες πάλι ποικιλίες τα άνθη φαίνονται σαν να έχουν τέσσερα διαφορικά κέντρα πετάλων.

Τα τριαντάφυλλα αυτού του τύπου είναι ιδανικά για στολισμούς με λεπτό γούστο και για ρομαντικούς και vintage γάμους. Τα βασικά τους χρώματα είναι οι αποχρώσεις του λευκού, κρεμ, κόκκινου, ροζ, ροδακινί, κίτρινου και μοβ.

Γενικά τα τριαντάφυλλα κήπου έχουν μεγαλύτερη τιμή από τα κλασικά υβρίδια τσαγιού. Στην πραγματικότητα όμως εξαιτίας του μεγαλύτερου μεγέθους αλλά και της εντυπωσιακής εμφάνισης, απαιτούνται συνήθως λιγότερα τριαντάφυλλα για τον στολισμό.

Λουλούδια για γάμο
Φωτογραφία: Δημήτρης Παπαδάκης. Επίσημος εισαγωγέας Garden roses David Austin και Meilland Jardin & Parfum Roses Στην Ελλάδα NLFFlowers

3. Τριαντάφυλλα Sweetheart

Τα τριαντάφυλλα αυτά είναι ποικιλίες υβριδίων τσαγιού αλλά με μικρότερη διάμετρο λουλουδιού. Τα άνθη τους έχουν πολύ συνεκτική και τρυφερή μορφή στην οποία οφείλουν και το όνομά τους.

Η διάμετρος των λουλουδιών είναι 5-7,5 εκατοστά και τα ανθικά τους στελέχη είναι αρκετά μακριά και επίσης ευθυτενή. Όπως και τα υβρίδια τσαγιού έτσι και τα Sweetheart τριαντάφυλλα δεν έχουν ιδιαίτερο άρωμα. Η χρωματική τους παλέτα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα χρώματα (εκτός από το μπλε).

Τα τριαντάφυλλα αυτά συμμετέχουν στους στολισμούς συνήθως μαζί με τα υβρίδια τσαγιού ή άλλα τριαντάφυλλα. Παρόλα αυτά και μόνα τους μπορούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερα τρυφερά και ρομαντικά νυφικά μπουκέτα. Επιπλέον είναι ιδανικά για τις λεπτομέρειες του στολισμού όπως οι μπουτονιέρες, τα στεφανάκια και άλλα.

Παρά το μικρό τους μέγεθος τα τριαντάφυλλα Sweetheart θεωρούνται μία ιδιαίτερη επιλογή. Συχνά η τιμή τους είναι μεγαλύτερη από αυτή των κλασικών τριαντάφυλλων.

τριαντάφυλλα για στολισμό γάμου

4. Τριαντάφυλλα spray

Είναι η μόνη κατηγορία τριαντάφυλλων που από ένα στέλεχος αναπτύσσονται 3-5 μικρά άνθη. Η διάμετρος αλλά και η μορφή των λουλουδιών είναι παρόμοια με τα τριαντάφυλλα Sweetheart.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματικό λουλούδι στις διάφορες συνθέσεις. Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να ενισχύσουν το στολισμό με τη διαφορετική υφή τους.

τριαντάφυλλα για στολισμό γάμου

Leave a Response