ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Αερόφυτα στη διακόσμηση

Συνθήκες ανάπτυξης και φροντίδες

Αερόφυτα στη διακόσμηση

Αερόφυτα είναι τα φυτά που μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν χωρίς την παρουσία του χώματος. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό τους τα διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα φυτά και τα κατατάσσει σε μία ξεχωριστή κατηγορία. Τα αερόφυτα ανήκουν στο γένος Tillandsia της οικογένειας Bromeliaceae.

Είναι φυτά που κατάγονται από το Μεξικό, την Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, τις Ν.Α Η.Π.Α., την Γουατεμάλα και την Καραϊβική. Σε αυτές τις περιοχές τα αερόφυτα αναπτύσσονται πάνω σε δέντρα και θάμνους. Το υποτυπώδες ριζικό σύστημα που διαθέτουν χρησιμεύει ουσιαστικά για τη στήριξή τους. Τα αερόφυτα χρειάζονται ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και λίγο νερό, τα οποία προσλαμβάνουν από τα τριχίδια που βρίσκονται στα φύλλα τους.
Σαν φυτά τα αερόφυτα είναι πολυετή και αειθαλή ενώ αρκετά ανθίζουν με μικρά ή μεγαλύτερα άνθη. Όσα ανθίζουν, δημιουργούν τα άνθη τους μία φορά και μετά από λίγο καιρό πεθαίνουν. Πριν όμως ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο έχουν αφήσει 2-8 νέα φυτά!

Αερόφυτα στη διακόσμηση
Στη διακόσμηση αποτελούν νέα τάση και συνδυάζονται με μοντέρνα αλλά και κλασικά διακοσμητικά αντικείμενα. Φυσικά είναι ιδανικά φυτά για terrarium ενώ μπορούν να διακοσμήσουν τραπέζια, ράφια, παράθυρα και μικρές γωνιές σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Φυσικά τα αερόφυτα μπορούν να βρουν τη θέση τους στην ανθοδετική και τους στολισμούς μιας και διαθέτουν ιδιαίτερη εμφάνιση και εξωτική ομορφιά.
Μιας και δεν χρειάζονται χώμα, πολύ νερό και θρεπτικά συστατικά φαίνεται να είναι εύκολη και η φροντίδα τους. Πράγματι, τα αερόφυτα είναι εύκολο να διατηρηθούν, χρειάζονται όμως κι αυτά το κατάλληλο περιβάλλον.

Αερόφυτα συνθήκες ανάπτυξης

Πρώτος και κύριος παράγοντας για την καλή ανάπτυξη των αερόφυτων είναι το φως. Στους εσωτερικούς οι καταλληλότερες θέσεις για την ανάπτυξη των αερόφυτων είναι εκείνες που δέχονται το ηλιακό φως αλλά όχι άμεσα. Τα αερόφυτα που τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να τοποθετούνται στη σκιά. Με το άμεσο ηλιακό φως τα αερόφυτα δημιουργούν εγκαύματα.

Αερόφυτα στη διακόσμηση
Ένα μεγάλο κοχύλι γίνεται η βάση που θα υποδεχθεί αυτό το ξεχωριστό αερόφυτο.

Στη συνέχεια ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο αερισμός του σημείου που αναπτύσσεται ένα αερόφυτο. Τα αερόφυτα χρειάζονται καλό αερισμό. Παρόλο που είναι πολύ συνηθισμένο να αναπτύσσονται μέσα σε terrarium ή σχεδόν κλειστά δοχεία, το ιδανικό είναι να αναπτύσσονται ελεύθερα σε ανοιχτά δοχεία.

Η θερμοκρασία δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί και αυτή σημαντικό παράγοντα για τη σωστή ανάπτυξη των αερόφυτων. Γενικά τα αερόφυτα δεν αγαπούν ούτε την πολύ ζέστη ούτε το πολύ κρύο. Σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 35oC μπορούν να έχουν μία καλή ανάπτυξη. Το ελληνικό καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες του δεν ευνοεί την ανάπτυξη των αερόφυτων. Για το λόγο αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες τα αερόφυτα χρειάζεται να προστατευτούν σε πιο δροσερούς εσωτερικούς χώρους.

Αερόφυτα πότισμα

Τα αερόφυτα δεν είναι φυτεμένα σε εδαφικό μείγμα, επομένως η διαδικασία ποτίσματος τους είναι λίγο διαφορετική. Για το πότισμα χρειάζεται ένα δοχείο ή μία λεκάνη με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Εκεί τοποθετούμε τα αερόφυτα και τα αφήνουμε να «μουλιάσουν» για 5 – 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα τινάζουμε ελαφρά να φύγει το νερό (ιδιαίτερα αυτό που εγκλωβίζεται ανάμεσα στα φύλλα). Αφήνουμε τα φυτά να στεγνώσουν σε σημείο με καλό αερισμό και μετά από τρεις περίπου ώρες μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στις αρχικές τους θέσεις.

Αερόφυτα στη διακόσμηση

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν τα αερόφυτα αναπτύσσονται μέσα σε κλειστές γυάλες ώστε να μην έχουν υγρασία όταν τοποθετηθούν ξανά στη γυάλα. Το πότισμα συνήθως επαναλαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα. Αν στο χώρο επικρατεί υγρασία το πότισμα μπορεί να γίνεται κάθε 10 μέρες. Αντίθετα αν η ατμόσφαιρα είναι ξερή λόγο της θέρμανσης ή του κλιματισμού μπορεί να χρειάζεται πότισμα ανά 5 ημέρες.

Leave a Response