Το τροπικό ανθούριο με το μοναδικό του σχήμα και τα λαμπερά του χρώματα είναι ένα διαχρονικό φυτό εσωτερικού χώρου. Παράλληλα τα άνθη του με τα μακριά και ευθυτενή στελέχη τους, έχουν πολλές εφαρμογές στην ανθοδετική.

Η καταγωγή του ανθούριου είναι από την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και τις περιοχές της Βραζιλίας γύρω από τον Αμαζόνιο. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «άνθος» και «ουρά» που φυσικά παραπέμπουν στην εμφάνισή του! Σε πολλές χώρες το ανθούριο είναι γνωστό και με το όνομα flamingo flower.

Ανθούριο περιγραφή – καλλωπιστική αξία

Το ανθούριο σαν φυτό αναπτύσσεται με αργό ρυθμό. Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία του μπορεί να έχει ύψος από 25 – 60 εκατοστά περίπου. Σαν γλαστικό φυτό ανθοφορεί όλο το χρόνο αλλά πιο έντονα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η καλλωπιστική αξία του ανθούριου οφείλεται τόσο στα υπέροχα άνθη του όσο και στο φύλλωμα.

Τα φύλλα του ανθούριου είναι καρδιόσχημα, με έντονο και γυαλιστερό πράσινο χρώμα. Επίσης έχουν δερματώδη υφή και εμφανείς νευρώσεις. Τα φύλλα του ανθούριου έχουν σημαντική χρήση στην ανθοδετική. Συμμετέχουν σε πολλές συνθέσεις ανεξάρτητα από τα άνθη.

Τα λουλούδια του ανθούριου έχουν μακρύ ανθικό στέλεχος. Αναπτύσσονται σε σπάδικα που περιβάλλεται από ένα φύλλο τη σπάθη. Ο σπάδικας συνήθως έχει χρώμα λευκό – κίτρινο ή πράσινο. Ωστόσο μπορεί να είναι μοβ, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί ακόμα και μπλε. Επίσης πολύ συχνά συνδυάζει δύο ή τρία χρώματα. Τα πιο γνωστά και δημοφιλή χρώματα για τη σπάθη είναι κόκκινο, λευκό, πράσινο και ροζ. Παρόλα αυτά το ανθούριο κυρίως σαν κομμένο λουλούδι έχει κι άλλα χρώματα όπως: πορτοκαλί, κίτρινο, μοβ, σομόν, μπορντό, καφέ ακόμα και μπλε και μαύρο. Επιπλέον υπάρχουν και ανθούρια που η σπάθη τους έχει δύο χρώματα.

ανθούριο
Το ανθούριο στην ανθοδετική – σαν κομμένο λουλούδι

Σαν κομμένο λουλούδι το ανθούριο συμβολίζει τη φιλοξενία, τη φιλία και την εξωτική ομορφιά. Είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες 11-17oC και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στο ανθοδοχείο. Ανάλογα με την ποικιλία το λουλούδι του ανθούριου μπορεί να διατηρηθεί στο ανθοδοχείο 10 έως και 45 μέρες! Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής στο ανθοδοχείο είναι απαραίτητο το νερό να παραμένει καθαρό. Τα λουλούδια του ανθούριου πρέπει να μένουν μακριά από πηγές θερμότητας και από το άμεσο ηλιακό φως.

Το ανθούριο είναι λουλούδι έμφασης και πολύ συχνά χρησιμοποιείται μόνο του. Συνδυάζεται με φυλλώματα και συμπληρωματικά λουλούδια. Επίσης δημιουργεί ωραίες συνθέσεις με άλλα τροπικά λουλούδια όπως η Γκλοριόσα, η στρελίτσια ακόμα και η κάλλα.

Το ανθούριο σαν λουλούδι γάμου συνδυάζεται με πολλά λουλούδια όπως τριαντάφυλλα, ορτανσίες, ορχιδέες και άλλα. Ιδιαίτερα αγαπητές είναι και οι μίνι ποικιλίες του. Πολλές φορές στις συνθέσεις είναι αυτό που προσδιορίζει την κατεύθυνση και ανάλογα οδηγεί το βλέμμα.

ανθούριο
Το ανθούριο στη γλάστρα – σαν φυτό εσωτερικού χώρου

Στο φυσικό του περιβάλλον το ανθούριο αναπτύσσεται σαν επίφυτο. Ζει και μεγαλώνει πάνω σε κορμούς δέντρων. Από εκεί αντλεί και τα θρεπτικά του συστατικά με το μικρό του ριζικό σύστημα. Επίσης στο φυσικό του περιβάλλον το ανθούριο δέχεται αρκετό ηλιακό φως αλλά όχι άμεσο. Γενικά είναι φυτό που αγαπά το ζεστό περιβάλλον αλλά και την ατμοσφαιρική υγρασία.

Στη γλάστρα το ανθούριο αναπτύσσεται σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 20-25 oC. Η κατάλληλη θέση είναι ένα φωτεινό σημείο χωρίς να δέχεται άμεσα το ηλιακό φως. Επίσης από τη θέση που έχει τοποθετηθεί το φυτό δεν πρέπει να περνά ρεύμα αέρα.

Το ανθούριο χρειάζεται πότισμα συνήθως μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα και δύο το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι που το φυτό ανθοφορεί έντονα , χρειάζεται λίπανση κάθε 15 μέρες. Για τη λίπανση χρησιμοποιείται υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Για τη σωστή συντήρηση του φυτού πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά φύλλα και ανθικά στελέχη. Όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου με μεγάλα φύλλα, έτσι και το ανθούριο πρέπει να καθαρίζονται από τη σκόνη με νωπό πανί.

Leave a Response