ΑΝΘΗ

Χρυσάνθεμο το αγιοδημητριάτικο

φθινοπωρινά λουλούδια

Χρυσάνθεμο το αγιοδημητριάτικο

Όσο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου πλησιάζει το χρυσάνθεμο έχει την τιμητική του. Ανθίζει από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι το τέλος του φθινοπώρου και τον Οκτώβριο είναι πραγματικά στα καλύτερά του. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι γνωστό ως αγιοδημητριάτικο. Στην Κύπρο μάλιστα τα χρυσάνθεμα λέγονται και οκτωβρούδες.
Το χρυσάνθεμο τόσο ως γλαστρικό καλλωπιστικό φυτό όσο και σαν κομμένο λουλούδι έχει μεγάλη καλλωπιστική αλλά και οικονομική αξία. Είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά τόσο στη γλάστρα όσο και στην ανθοδετική.

Χρυσάνθεμο το αγιοδημητριάτικο
Φωτογραφία από το φυτώριο “ΦΥΣΗ”.

Χρυσάνθεμο περιγραφή

Τα χρυσάνθεμα είναι πολυετή φυτά με ξυλώδεις βλαστούς και όρθια ανάπτυξη. Έχουν όμορφο σφαιρικό σχήμα και πυκνή κόμη. Την περίοδο της πλήρους ανθοφορίας τους τα χρυσάνθεμα μοιάζουν με ολάνθιστες μπάλες. Τα φύλλα έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, είναι σκληρά, χνουδωτά και έλλοβα – σκισμένα.

Τα χρυσάνθεμα παρόλο που είναι πολυετή φυτά και αρκετά ανθεκτικά πολλές φορές αντιμετωπίζονται σαν ετήσια. Η αιτία είναι ότι τον χειμώνα χάνουν το φύλλωμά τους και φαίνονται ξεραμένα, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν έχουν άνθη.
Για το χρυσάνθεμο έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές ποικιλίες κυρίως από τις διασταυρώσεις των ειδών Chrysanthemum indicum και Chrysanthemum sinense. Ανάλογα με την ποικιλία το ύψος του χρυσάνθεμου είναι από 25 – 125 cm.

Τα άνθη του χρυσάνθεμου είναι τα χαρακτηριστικά άνθη της οικογένειας Compositae στην οποία ανήκει. Είναι σύνθετα και σχηματίζουν τις ανθικές κεφαλές που μοιάζουν με μαργαρίτες. Η μορφή του άνθους εξαρτάται και πάλι από την ποικιλία. Έτσι τα άνθη του χρυσάνθεμου κατηγοριοποιούνται σε διάφορους τύπους ανθέων όπως απλός, σφαιρικός, ημισφαιρικός, πολυανθής, αραχνοειδής, χνοώδης, pom-pon, spoon (τα πέταλα μοιάζουν με κουτάλι) και άλλα.

Τα κίτρινα άνθη είναι αυτά που έχουν δώσει το όνομα Χρυσάνθεμο στο φυτό, ωστόσο οι ποικιλία των χρωμάτων στα άνθη του χρυσάνθεμου είναι μεγάλη. Πολλές αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί, του κόκκινου, του μοβ, του ροζ, του λευκού, του πράσινου ακόμα και άνθη με δύο ή περισσότερα χρώματα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Χρυσάνθεμο το αγιοδημητριάτικο
Φωτογραφία από το φυτώριο “ΦΥΣΗ”.

Χρυσάνθεμο φροντίδα

Το χρυσάνθεμο για να αναπτύξει την πλήρη ανθοφορία του χρειάζεται να τοποθετηθεί σε μία ηλιόλουστη θέση. Στη σκιά δημιουργεί λίγα άνθη ενώ οι βλαστοί του αραιώνουν και λεπταίνουν. Σε ότι αφορά το χώμα χρειάζεται οργανική ουσία και καλή αποστράγγιση.

Το χρυσάνθεμο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία ωστόσο για να έχει σωστή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Η δόση του ποτίσματος πρέπει να είναι μικρή καθώς η υπερβολική υγρασία θα κάνει τις ρίζες να σαπίσουν. Οι ποικιλίες με μεγάλο ύψος πρέπει να έχουν στήριξη.

Για να έχει το χρυσάνθεμο παρατεταμένη ανθοφορία πρέπει τα άνθη που έχουν απανθίσει να απομακρύνονται με προσοχή για να μην τραυματιστούν τα μπουμπούκια. Η τακτική λίπανση κάθε 20 περίπου μέρες ευνοεί την ανθοφορία.

Leave a Response