ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Φυτά εσωτερικού χώρου στη διακόσμηση

πως θα τα επιλέξετε για τη διακόσμηση του χώρου

Φυτά εσωτερικού χώρου στη διακόσμηση

Τα τελευταία χρόνια η ενίσχυση της εσωτερικής διακόσμησης με φυτά εσωτερικού χώρου αποτελεί μία τάση που συνεχώς αυξάνει και επεκτείνεται από τους επαγγελματικούς χώρους και τα καταστήματα εστίασης μέχρι και τη διακόσμηση του σπιτιού.

Είναι πλέον γνωστό πως τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας στην καθημερινότητά μας με διάφορους τρόπους:
Πρώτα από όλα ενισχύουν την ψυχολογία μας με θετικά συναισθήματα όπως η ηρεμία και η αισιοδοξία. Επιπλέον τα φυτά εσωτερικού χώρου αναβαθμίζουν και λειτουργικά τους καθημερινούς μας χώρους αφού για μπορούν για παράδειγμα να περιορίσουν τις δυσάρεστες οσμές αλλά και τη σκόνη που αιωρείται (καθώς τη δεσμεύουν στο φύλλωμά τους).
Επιπλέον βελτιώνουν την ξηρή ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου που συνήθως δημιουργείται από τον κλιματισμό και τη θέρμανση. Τα φυτά εσωτερικού με την εξατμισοδιαπνοή τους απελευθερώνουν υδρατμούς και αυξάνουν τη σχετική υγρασία του χώρου.

Πως όμως θα επιλέξουμε τα φυτά που είναι κατάλληλα για τη διακόσμηση του κάθε χώρου;

Τα φυτά που στη χώρα μας αναπτύσσονται ως φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την καταγωγή τους από χώρες με πιο θερμά κλίματα, στις οποίες καλλιεργούνται ως φυτά εξωτερικού χώρου. Τα περισσότερα από αυτά στις συνθήκες της χώρας μας δεν ανθίζουν και παραμένουν στη φάση της βλαστικής ανάπτυξης. Έτσι οι διακοσμητικές ιδιότητες των φυτών εσωτερικού χώρου ή αλλιώς η καλλωπιστική τους αξία εξαρτάται κυρίως από το συνολικό σχήμα του φυτού, το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και την υφή των φύλλων.

Φυτά εσωτερικού χώρου στη διακόσμηση
Όταν τα φυτά εσωτερικού χώρου πλαισιώνονται με διακοσμητικά στοιχεία από φυσικά υλικά, ο χώρος αποκτά μοναδική αξία.

Σχήμα του φυτού

Μαζί με χαρακτηριστικά όπως το μέγεθός του φυτού και η πυκνότητα της βλάστησης, το σχήμαείναι η πρώτη εντύπωση. Αυτό που κάποιος θα προσέξει με την πρώτη ματιά.

Έτσι ένα φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να έχει δενδρώδη όπως η γιούκα και η δράκαινα. Όρθια ανάπτυξη όπως η σανσεβιέρα. Θαμνώδη ανάπτυξη όπως η φάτσια, η σεφλέρα, ο φίκος. Ανάπτυξη σαν ρόδακας όπως η αιχμέα και η γκουσμάνια. Να έχει κλαίουσα μορφή όπως η φτέρη. Να είναι κρεμοκλαδές όπως η χόγια (ή κεράκι) και ο κισσός και ο φίκος ο έρπων ή αναρριχόμενο όπως ο κισσός.

Σχήμα των φύλλων

Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την καλλωπιστική αξία των φυτών εσωτερικού χώρου είναι το σχήμα των φύλλων. Είναι αυτό που δίνει τον «χαρακτήρα» στην εμφάνιση του φυτού και τελικά καθορίζει την επιλογή. Η ποικιλία στα σχήματα των φύλλων είναι πραγματικά τεράστια. Ωοειδή, λογχοειδή, παλαμοσχιδή, καρδιόσχημα, κυμματοειδή…

Από τα φυτά εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο σχήμα των φύλλων τους αξίζει να αναφερθούν: Η μονστέρα με τα μεγάλα ωοειδή φύλλα της που όταν ωριμάζουν αποκτούν τις χαρακτηριστικές τρύπες τους. Η Φάτσια με τα μεγάλα και έντονα παλαμοειδή φύλλα. Επίσης η φτέρη που τα φύλλα της έχουν πτεροειδή μορφή. Η Διζυγοθήκη με τα πριονωτά, οδοντωτά φυλλάριά της και φυσικά η κέντια με τα στενά μυτερά της φυλλάρια.

 

Μέγεθος φύλλων

Πολλές φορές στα φυτά εσωτερικού χώρου το μέγεθος των φύλλων δεν είναι ανάλογο με την ανάπτυξη του φυτού. Για παράδειγμα η καλαθέα και το πλατύφυλλο φυλλόδεντρο που η επιβλητική τους εμφάνιση οφείλεται κυρίως στα μεγάλα και εντυπωσιακά τους φύλλα. Από την άλλη μεριά ο κολεός, ο κισσός, ο φίκος ο έρπων και το Ceropegia woodii με τα ντελικάτα φύλλα τους αποκτούν μία κομψή εμφάνιση.

Φυτά εσωτερικού χώρου στη διακόσμηση
Η επιβλητική κέντια συνοδεύεται από τη μικρότερη δράκαινα σε μία σύνθεση δίπλα στη σκάλα.

Χρώμα φύλλων

Στα φυτά εσωτερικού χώρου το χρώμα των φύλλων έχει καθοριστική σημασία καθώς επηρεάζει την αισθητική του χώρου που θα τοποθετηθεί το φυτό. Δεν είναι λίγα τα φυτά εσωτερικού χώρου που τα φύλλα τους έχουν πάνω από ένα χρώμα ή διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος.
Το αγλαόνεμα, η διεφφεμπάκια, η καλαθέα, εναλλάσσουν στα φύλλα τους διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Η γκουσμάνια και ο κρότωνας είναι χαρακτηριστικά φυτά εσωτερικού χώρου με χρωματιστά φύλλα. Πολλές αποχρώσεις του πράσινου, το κόκκινο, το κίτρινο ακόμα και το μοβ είναι χρώματα που πολύ συχνά συναντάμε στα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το χρώμα ακόμα και για τον τρόπο που θα τοποθετηθούν τα φυτά σε έναν χώρο. Επιλέγοντας για παράδειγμα φυτά με φύλλα σε κοντινές αποχρώσεις ενισχύεται η αρμονία και η minimal διάθεση. Συνδυάζοντας φυτά με έντονους και διαφορετικούς χρωματισμούς δημιουργούνται ενδιαφέρουσες αντιθέσεις στο χώρο.

Υφή φύλλων

Είναι ίσως η τελευταία αλλά πολύ σημαντική πινελιά για να ολοκληρωθεί η αισθητική αξία ενός φυτού εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν φυτά με φύλλα σαρκώδη, στιλπνά, ανάγλυφα, λεία, δερματώδη, λεπτά…
Η ασπιδίστρια είναι ίσως από τα γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου που η καλλωπιστική της αξία οφείλεται στα δερματώδη φύλλα της. Φυσικά τα φύλλα της αξιοποιούνται και στην ανθοδετική με πάρα πολλές εφαρμογές! Το ασπλένιο είναι ένα ακόμα φυτό εσωτερικού χώρου που τα φύλλα του έχουν ενδιαφέρουσα λεία και στιλπνή υφή. Τέλος η Μαράντα έχει φύλλα με ανάγλυφη υφή χάρη στις κόκκινες νευρώσεις που διατρέχουν όλη την πράσινη επιφάνεια του φύλλου.

Φυτά εσωτερικού χώρου στη διακόσμηση

Φυσικά υπάρχουν και λίγα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως το ανθούριο και η καλαγχόη, που μεγάλη σημασία για την καλλωπιστική τους αξία έχει η ανθοφορία τους.

Leave a Response