ΑΝΘΗ

Γαρύφαλλο

Χρωματιστό και μυρωδάτο!

Το γαρύφαλλο (Dianthus caryophyllus, Caryophyllaceae) αποτελεί παγκοσμίως ιδιαίτερα δημοφιλές λουλούδι για όλους τους στολισμούς. Τις τελευταίες δεκαετίες στη Ελλάδα παρέμενε ένα «παρεξηγημένο» λουλούδι συνδεδεμένο με το πένθος ή τη νυχτερινή διασκέδαση.  Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η αξία του έχει επανεκτιμηθεί και σιγά-σιγά παίρνει τη θέση που του αρμόζει.

Πρόκειται για λουλούδι που στην άγρια μορφή του αυτοφύεται στη χώρα μας. Ο Θεόφραστος που του έδωσε την επιστημονική του ονομασία το ονόμασε «άνθος του Δία» (Dianthus) προφανώς βασιζόμενος στον παρακάτω μύθο:

Ο Μύθος: Λέγεται πως ο Δίας ζήλεψε την Ήρα που είχε τον κρίνο και ήθελε κι αυτός ένα λουλούδι αντάξιο για να γίνει το δικό του λουλούδι. Έτσι έριξε στη γη έναν από τους κεραυνούς του και εκεί που έπεσε φύτρωσε το γαρύφαλλο!

Νυφική ανθοδέσμη από ροζ γαρύφαλλα και λευκές πέρλες.

Χρώμα: Σκούρο και ανοιχτό κόκκινο, ροζ, σωμών, μοβ, πορτοκαλί, κίτρινο, κρεμ, λευκό,  πράσινο κ.α. Υπάρχουν και πολλές ποικιλίες με άνθη που έχουν περισσότερα από ένα χρώματα.

Μορφή άνθους: Οι πολλές ποικιλίες γαρύφαλλου χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες, σε αυτές με τα τυπικά άνθη γαρύφαλλου και σε αυτές με τα άνθη τύπου spray. Επίσης υπάρχουν ποικιλίες που τα πέταλά τους έχουν στρογγυλεμένο τελείωμα, είναι οδοντωτά ή μοιάζουν με κρόσσια.

Οδηγίες συντήρησης για τον καταναλωτή:

  • Κόψτε τα ανθικά στελέχη διαγώνια πριν τα τοποθετήσετε στο βάζο.
  • Αφαιρέστε τα κατώτερα φύλλα.
  • Κρατήστε τα γαρύφαλλα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
  • Μην τοποθετείτε δίπλα στα γαρύφαλλα ώριμα φρούτα γιατί τα φρούτα εκκρίνουν αιθυλένιο και θα χαλάσουν γρήγορα .

Συμβολισμός: Το γαρύφαλλο συμβολίζει την επιθυμία, το πάθος αλλά και τον ρομαντισμό.

Συνδυασμοί: Το γαρύφαλλο μπορεί να συνδυαστεί με πολλά λουλούδια και να δημιουργήσει υπέροχες συνθέσεις. Το τριαντάφυλλο, η γυψοφίλη, το χρυσάνθεμο, η ορτανσία, ο λυσίανθος και οι παιώνιες είναι μερικά από αυτά.

Νυφική ανθοδέσμη με γαρύφαλλο και λυσίανθο, ρομαντική και vintage.

Leave a Response