ΑΝΘΗ

Ζέρμπερα για κάθε περίσταση

zerbera-weddingΖέρμπερες σε σύνθεση για παρανυφάκι.

Η ζέρμπερα (Gerbera sp., Asteraceae) είναι πολυετές, ποώδες φυτό ιδιαίτερα δημοφιλές για τα μεγάλα, χρωματιστά άνθη του, που μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας. Κατάγεται από την Ασία, την Αφρική και τη Μαγαδασκάρη και το λουλούδι της είναι πολύ αγαπημένη επιλογή για κάθε είδους διακόσμηση και στολισμό. Από το γάμο και τη βάπτιση μέχρι το δώρο και την καθημερινή ανθοδέσμη η ζέρμπερα προτιμάται τόσο από τους ανθοδέτες όσο και από τους καταναλωτές. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζέρμπερα έρχεται πέμπτη στη σειρά των φυτών που καλλιεργούνται για το κομμένο λουλούδι τους, σε παγκόσμια κλίμακα (μετά το τριαντάφυλλο, το γαρίφαλο, το χρυσάνθεμο και τις τουλίπες). Εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνιση του λουλουδιού η ζέρμπερα έχει το πλεονέκτημα να διατηρείται για αρκετό διάστημα στο ανθοδοχείο.

zerbera-pink-red
Δροσερό μπουκέτο από ζέρμπερες σε ροζ, κόκκινες και φούξια αποχρώσεις.

Τα χρώματα της Ζέρμπερας

Τα βασικά χρώματα της ζέρμπερας είναι λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο. Ωστόσο η ποικιλία των χρωμάτων δεν σταματάει εκεί και υπάρχουν ζέρμπερες µε άνθη κρεμ, μοβ, βιολετί, φούξια και πολλά ενδιάμεσα χρώματα. Το κέντρο των ανθικών κεφαλών μπορεί να είναι πράσινο, μαύρο ή κίτρινο.

Η Μορφή του άνθους της Ζέρμπερας

Τα άνθη της ζέρμπερας μοιάζουν πολύ με μεγάλες μαργαρίτες. Έχουν δηλαδή την τυπική μορφή των asteraceae, είναι σύνθετα και ονομάζονται κεφάλια. Έχουν διάμετρο 5-15 cm περίπου ενώ υπάρχουν ποικιλίες με μονά, διπλά ή ημίδιπλα άνθη.

zerbera-yellow
Κίτρινες ζέρμπερες σε μπλε δοχείο δημιουργούν ωραία αντίθεση.

Οδηγίες συντήρησης της Ζέρμπερας στον καταναλωτή

Στο ανθοδοχείο οι ζέρμπερες διατηρούνται για 5-10 μέρες.

Το βάθος του νερού στο βάζο πρέπει να είναι περίπου 7 cm.

Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για τη διατήρηση της ζέρμπερας στο ανθοδοχείο είναι οι 20οC.

Κρατήστε τις ζέρμπερες μακριά από άμεσο ηλιακό φως, πηγές θερμότητας και μπολ µε φρούτα (το αιθυλένιο που παράγουν οι καρποί καθώς ωριμάζουν θα επηρεάσει τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών).

Στο ανθοπωλείο οι ζέρμπερες διατηρούνται στους 4οC για περίπου µία εβδομάδα.

Κάθε μέρα διατήρησης στο ανθοπωλείο (στους 4οC) μειώνει τη διάρκεια ζωής του λουλουδιού στο ανθοδοχείο κατά 10%.

zerbera-summer
Ζέρμπερες σε καλοκαιρινή διάθεση.

Συμβολισμός της Ζέρμπερας

Η ζέρμπερα δεν έχει κάποιον επίσημο συμβολισμό, είναι όμως συνώνυμη µε τη χαρά και τη δημιουργία, κυρίως εξαιτίας της ζωντάνιας των χρωμάτων της.

Συνδυασμοί της Ζέρμπερας με άλλα λουλούδια

Οι ζέρμπερες δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και από μόνες τους ωστόσο πολλοί είναι οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν. Τριαντάφυλλα, χρυσάνθεμα, χαμομήλια, γαρίφαλα, ορτανσίες, ηλίανθοι, τουλίπες ακόμα και αποξηραμένη λεβάντα και στάχυα είναι μερικές από τις επιλογές.

zerbera-vintage
Vintage διακόσμηση με ζέρμπερες, τριαντάφυλλα και wax σε ζινκ ποτιστήρι.

Leave a Response