ΑΝΘΗΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Ορτανσία στην ανθοδετική, τη γλάστρα και τον κήπο!

Ορτανσία Hydrangea macrophylla, Hydrangeaceae

Ορτανσία στην ανθοδετική, τη γλάστρα και τον κήπο

Η Ορτανσία με τις πραγματικά μεγάλες και εντυπωσιακές ανθικές κεφαλές είναι από τα πιο αγαπημένα φυτά τόσο στην ανθοδετική και τους στολισμούς όσο και στους κήπους και τα μπαλκόνια.
Η ορτανσία έχει την καταγωγή της στις χώρες τις ανατολικής Ασίας και της κεντρικής Αμερικής, ενώ στην Ιαπωνία υπάρχει η ποικιλία τσαγιού «ορτανσία» η οποία δημιουργείται με την προσθήκη αποξηραμένων πετάλων του φυτού στο τσάι.

Ορτανσία – καλλωπιστική αξία

Η καλλωπιστική αξία της ορτανσία οφείλεται κυρίως στο σχήμα, το μέγεθος αλλά και το χρώμα των ανθικών κεφαλών, που είναι σφαιρικές, συμπαγείς και μεγάλες (με διάμετρο που μπορεί να φτάσει τα 25 cm) και σχηματίζονται από πολλά μικρά άνθη. Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό της ορτανσίας είναι ότι διατηρεί την καλλωπιστική της αξία ακόμα και όταν είναι αποξηραμένη!

Ορτανσία στην ανθοδετική, τη γλάστρα και τον κήπο
Ορτανσία – χρώμα

Τα πιο κλασικά χρώματα της ορτανσίας είναι το τρυφερό ροζ και το γαλάζιο, το πιο ζωηρό φούξια, το μπλε, το μοβ, το λευκό και το πράσινο. Φυσικά σε ότι αφορά το κομμένο λουλούδι υπάρχουν ποικιλίες με κόκκινο, μπορντό και καφέ χρώμα. Ακόμα υπάρχουν ποικιλίες με δίχρωμα και ποικιλίες στις οποίες τα άνθη που αποτελούν την ανθοκεφαλή είναι διπλά.

 

Ορτανσία – συμβολισμός

Η ορτανσία συμβολίζει την ομορφιά, τη χάρη και την ευγνωμοσύνη ενώ εξαιτίας των πολυάριθμων ανθιδίων που δημιουργούν τις ανθικές κεφαλές, αποτελεί και σύμβολο της αφθονίας. Στην Ιαπωνία θεωρούν την ορτανσία το λουλούδι της υγείας και της ευτυχίας και το τιμούν με τη Γιορτή της Ορτανσίας.

Ορτανσία στην ανθοδετική, τη γλάστρα και τον κήπο
Ροζ ορτανσία στη βάση επιτραπέζιας σύνθεσης.

Η ορτανσία στην ανθοδετική

Η ορτανσία είναι από τα λουλούδια που μπορούν να βρουν τη θέση τους σε οποιαδήποτε περίσταση και συχνά αποτελεί το κυρίαρχο και βασικό λουλούδι του στολισμού. Το σχήμα της αποπνέει ανάλογα με τη χρήση κομψότητα, τρυφερότητα, επισημότητα, ρομαντισμό, πολυτέλεια. Τα παλ χρώματα μυρίζουν ανοιξιάτικη φρεσκάδα και τα έντονα μπλε και φούξια δημιουργούν ανεβασμένη διάθεση.

Οι κόκκινες και οι καφέ αποχρώσεις χρησιμοποιούνται σε φθινοπωρινές αλλά και χειμωνιάτικες γιορτινές συνθέσεις ενώ το λευκό και το πράσινο μπορούν να βρουν να θέση τους σε συνθέσεις και στολισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.Η ορτανσία μπορεί να συνδυαστεί πολύ όμορφα με γαρύφαλλα, κάλες, ορχιδέες, γλαδίολους, τριαντάφυλλα, τουλίπες, delphinium, λισίανθους, παιώνιες…

Ορτανσία – συντήρηση στο βάζο

Τα κοτσάνια της ορτανσίας πρέπει να κόβονται λοξά ώστε να αυξάνεται η επιφάνεια πρόσληψης νερού.
Τα φύλλα που είναι μέσα στο νερό του ανθοδοχείου πρέπει να αφαιρούνται. Όπως επίσης και όσα έχουν αρχίσει να χαλάνε.
Οι ορτανσίες αγαπούν το κρύο νερό. Επομένως μερικά παγάκια στο νερό του βάζου θα διατηρήσουν περισσότερο τα λουλούδια.
Δεν πρέπει να τοποθετούνται οι ορτανσίες κοντά σε ώριμα φρούτα γιατί ωριμάζουν κι αυτές γρηγορότερα.

Ορτανσία στην ανθοδετική, τη γλάστρα και τον κήπο
Ορτανσίες και ευκάλυπτος σε φθινοπωρινή διάθεση.

Η ορτανσία στη γλάστρα

Η ορτανσία είναι από τα πιο δημοφιλή γλαστρικά φυτά και από τα όμορφα δώρα που μπορεί να προσφέρει κανείς! Για τη συντήρηση τους όμως χρειάζεται λίγη προσοχή. Αρχικά είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιλογή της σωστής θέσης. Η ορτανσία δεν αγαπά τον ήλιο ενώ είναι ευαίσθητη και στον αέρα. Έτσι χρειάζεται μία σκιερή θέση προστατευμένη από τον αέρα για να επιβιώσει. Επιπλέον είναι φυτό που χρειάζεται αρκετά συχνό πότισμα με μικρές όμως δόσεις νερού ώστε το νερό να μην λιμνάζει στη βάση του φυτού. Την άνοιξη και το καλοκαίρι η ορτανσία χρειάζεται λίπανση κάθε 20 περίπου ημέρες. Το χειμώνα αφού πέσουν τα φύλλα και οι βλαστοί έχουν ξυλοποιηθεί καλό είναι οι γλάστρες να ματαφέρονται σε σημεία που δεν θα βρέχονται από τη βροχή. Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα πρέπει να γίνεται μόνο όταν οι ρίζες αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Πολλές φορές οι ορτανσίες στις γλάστρες εμφανίζουν χλωρωτικά φύλλα. Για αυτό ευθύνονται κυρίως τα άλατα που συγκεντρώνονται στο χώμα της γλάστρας από το πότισμα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να περιοριστεί εάν μία φορά στους τρεις μήνες ποτιστεί το φυτό με άφθονη ποσότητα νερού. Τέλος οι ποικιλίες ορτανσία εσωτερικού χώρου είναι ευαίσθητες στο κρύο και δεν πρέπει να εκτεθούν απότομα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ορτανσία στην ανθοδετική, τη γλάστρα και τον κήπο
Εντυπωσιακή ορτανσία δίπλα στη σκάλα.

Η ορτανσία στον κήπο

Η ορτανσία ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη και πρέπει να φυτεύεται σε σκιερά και προστατευμένα από τον αέρα σημεία. Το πότισμα πρέπει να είναι συχνό και με λίγο νερό κάθε φορά ενώ το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι υψηλή το πότισμα πρέπει να είναι καθημερινό. Η λίπανση εφορμόζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι κάθε 20 περίπου ημέρες με λίπασμα για ορχιδέες.

Τα άνθη της ορτανσίας διατηρούν την καλλωπιστική τους αξία για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να απομακρύνονται από το φυτό όταν έχουν ξεραθεί τελείως. Στις περιοχές με έντονες χιονοπτώσεις, τα μεγάλα άνθη που έχουν ξεραθεί πάνω στο φυτό προστατεύουν τα λεπτά κλαδιά από τον πάγο. Έτσι, το κλάδεμα του θάμνου γίνεται νωρίς την άνοιξη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος για παγετό. Κατά το κλάδεμα αφαιρούνται τα ξερά, αδύναμα και γερασμένα κλαδιά. Οι βλαστοί που έδωσαν άνθη το προηγούμενο καλοκαίρι θα πρέπει να κλαδεύονται αρκετά.

Leave a Response