ΑΝΘΗ

Τι φροντίδες χρειάζεται η ορχιδέα.

Στη γλάστρα, στη διακόσμηση, στο στολισμό

Ορχιδέα φροντίδες και περιποίηση

Οι ορχιδέες είναι τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ορχεοειδών (Orchidaceae). Αντιπρόσωποι της οικογένειας αυτής συναντώνται σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός από τις περιοχές των παγετώνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικογένεια Orchidaceae και η οικογένεια Asteraceae (μαργαρίτες) είναι οι πιο πολυπληθείς φυτικές οικογένειες, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποια είναι μεγαλύτερη!

Παρόλο που οι ορχιδέες βρίσκονται κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, στη συνείδησή μας δεν αποτελούν καθόλου ένα συνηθισμένο λουλούδι! Ο κύριος λόγος είναι ότι από όλα τα είδη ορχιδέας τα πιο εμπορικά και αγαπημένα είναι τροπικά είδη της Ασίας και της Αμερικής.

Ορχιδέες Phalaenopsis

Είναι ίσως οι πιο γνωστές γλαστρικές ορχιδέες ενώ χρησιμοποιούνται πολύ και σαν κομμένο λουλούδι γάμου. Τα λουλούδια των ορχιδεών Phalenopsis αναπτύσσονται σε ομάδες (ταξιανθίες) των 8-10 ανθέων, σε μακριά ανθικά στελέχη. Έχουν διάμετρο 8-10 cmκαι υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και αποχρώσεων. Οι πιο κλασικές ποικιλίες έχουν μονόχρωμα άνθη. Ωστόσο υπάρχουν και Phalenopsis με δίχρωμα άνθη ακόμα και με άνθη με χρωματιστές ραβδώσεις, πιτσίλες ή κηλίδες. Τα φύλλα τους αναπτύσσονται στη βάση του φυτού, είναι μεγάλα και έχουν στιλπνή και λεία επιφάνεια. Χαρακτηριστικές είναι και οι παχιές ρίζες με το γκριζοπράσινο χρώμα.

Σαν γλαστρικό φυτό η Phalaenopsis ανθίζει συνήθως στο τέλος του χειμώνα με αρχές άνοιξης ενώ η ανθοφορία διαρκεί μέχρι και τρεις μήνες. Σαν κομμένο λουλούδι η Phalaenopsis έχει διάρκεια ζωής στο ανθοδοχείο 7-14 μέρες.

Phalaenopsis σε γλάστρα πότισμα και φροντίδες

Οι Phalaenopsis αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον σαν επίφυτα. Επιβιώνουν δηλαδή πάνω σε κορμούς δέντρων ή σε σχισμές βράχων. Για την ανάπτυξή τους σε φυτοδοχείο ο φλοιός πεύκου (ή ελάτης) είναι ιδανικό υπόστρωμα.

Σχετικά με το πότισμα, πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα. Όσο η Phalaenopsis είναι ανθισμένη έχει μικρότερες ανάγκες σε νερό, επομένως το πότισμα μπορεί να γίνεται κάθε μιάμιση εβδομάδα. Για το πότισμα συνηθίζεται να βυθίζεται η ορχιδέα με το γλαστράκι της σε ένα δοχείο με νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια να τοποθετείται ξανά στη θέση της. Η διαδικασία αυτή εξυπηρετεί στο να μην λιμνάζει το νερό στο γλαστράκι. Η περίσσεια υγρασία θα σαπίσει τις ρίζες και η ορχιδέα θα χαλάσει.

Οι Phalaenopsisέχουν κατακόρυφη ανάπτυξη που σημαίνει ότι αναπτύσσονται από έναν κορυφαίο οφθαλμό που βρίσκεται στην κορυφή του βλαστού (στο κέντρο των φύλλων). Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να μην μένει νερό. Αν ο οφθαλμός σαπίσει η ορχιδέα θα καταστραφεί.

Όσο οι Phalaenopsis είναι ανθισμένες χρειάζονται λίπανση μία φορά το μήνα. Την περίοδο που παράγουν τα νέα φύλλα τους η λίπανση μπορεί να γίνεται δύο φορές το μήνα. Φυσικά υπάρχει στο εμπόριο λίπασμα για ορχιδέες αλλά και ένα πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ορχιδέα φροντίδες και περιποίηση

Phalaenopsis κατάλληλη θέση

Οι ορχιδέες Phalaenopsis χρειάζονται προστασία από το άμεσο ηλιακό φως και τα ρεύματα του αέρα. Ιδανικά τοποθετούνται σε σημείο που να δέχεται το ηλιακό φως το πρωί που ο ήλιος δεν είναι έντονος. Η ιδανική θερμοκρασία για τις Phalaenopsis είναι μεταξύ 20-35οC ενώ μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν και σε λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες (δύσκολα κάτω από τους 15οC).

Οι πηγές θερμότητας που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση αλλά και τη ψύξη των εσωτερικών χώρων είναι γνωστό ότι ξεραίνουν την ατμόσφαιρα. Οι Phalaenopsis όμως χρειάζονται αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία στο χώρο τους. Επομένως πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτησή τους κοντά σε αυτές τις πηγές.

Phalaenopsis – αλλαγή γλάστρας

Η μεταφύτευση στις ορχιδέες Phalaenopsis όπως και στα περισσότερα φυτά, γίνεται όταν οι ρίζες έχουν καλύψει τη γλάστρα και δεν χωράνε πια! Ανάλογα με την ανάπτυξη του φυτού αυτό μπορεί να γίνει σε δύο ή και περισσότερα χρόνια. Σημαντικό είναι η νέα γλάστρα να μην είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη αλλά μόνο ένα νούμερο πιο μεγάλη. Η μεταφύτευση γίνεται συμπληρώνοντας το υπόστρωμα (φλοιός) και αφαιρώντας από το φυτό σάπιες ή ξερές ρίζες.

Phalaenopsis στο γάμο – συμβολισμός

Οι ορχιδέες Phalaenopsis συμβολίζουν την πολυτέλεια, την ομορφιά αλλά και τη δύναμη. Είναι από τα πιο δημοφιλή λουλούδια για γάμο, παρόλο που αποτελούν μία επιλογή με αρκετό κόστος. Οι Phalaenopsis είναι ιδανικές για την κατασκευή νυφικής ανθοδέσμης cascading.

Φυσικά χρησιμοποιούνται στους στολισμούς με πολλούς τρόπους. Ο στολισμός των τραπεζιών, το νυφικό αυτοκίνητο, ο στολισμός της εκκλησίας, μπουτονιέρες, νυφικές κουάφ και κορσάζ είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές.

Οι Phalaenopsis χρησιμοποιούνται σε συνθέσεις μόνες τους αλλά και συνδυασμό με άλλα λουλούδια αλλά και φυλλώματα. Οι συνδυασμοί που μπορούν να δημιουργηθούν είναι πραγματικά πάρα πολλοί. Από έναν κομψό και κλασικό στολισμό μέχρι έναν εξωτικό γάμο οι Phalaenopsis μπορούν να αποτελούν ιδανική επιλογή.

Ορχιδέα φροντίδες και περιποίηση
Ορχιδέες Cymbidium

Είναι και αυτές πολύ δημοφιλείς ορχιδέες τόσο σαν γλαστρικό φυτό όσο και σαν κομμένο λουλούδι. Και αυτές έχουν μακριά ανθικά στελέχη και μεγάλα άνθη. Στο κάθε ανθικό στέλεχος αναπτύσσονται πολλά λουλούδια μαζί (10-25). Στις Cymbidium που αναπτύσσονται σε γλάστρα τα άνθη εμφανίζονται στο τέλος του χειμώνα μέχρι τα μέσα της Άνοιξης. Τον υπόλοιπο χρόνο εντυπωσιάζουν με το πλούσιο φύλλωμά τους που αποτελείται από μακρόστενα και λεπτά φύλλα με ανοιχτό πράσινο χρώμα.

Σαν κομμένο λουλούδι η Cymbidium έχει μεγάλη διάρκεια ζωής που φτάνει τις 4-6 εβδομάδες. Οι ορχιδέες Cymbidium έχουν επίσης μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Από τα πιο δημοφιλή είναι τα πράσινο, κίτρινο, λευκό, ροζ, κόκκινο, μπορντό αλλά και οι αποχρώσεις του καφέ και του πορτοκαλί.

Cymbidium σε γλάστρα πότισμα και φροντίδες

Oι Cymbidium ανήκουν στις ημιεπίγειες ορχιδέες. Αυτό σημαίνει ότι για την ανάπτυξή τους χρειάζονται αρκετή οργανική ουσία. Το υπόστρωμά τους θα πρέπει ταυτόχρονα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση αλλά και αερισμό. Επομένως ένα υπόστρωμα με αμμοπηλώδες χώμα που αναμειγνύεται με τύρφη και φλοιό σε αναλογίες 1:1:1 είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη των Cymbidium.

Σε ότι αφορά το πότισμα οι Cymbidium είναι απαιτητικές σε νερό και τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως χρειάζεται και καθημερινό πότισμα. Είναι σημαντικό το υπόστρωμα να παραμένει υγρό. Ο σωστότερος τρόπος για το πότισμα είναι να γίνεται τακτικά και με μεγάλες δόσεις νερού. Επίσης το δοχείο φύτευσης πρέπει να έχει καλή απορροή. Ο στόχος είναι να μην συσσωρεύονται τα άλατα του νερού ποτίσματος γιατί η Cymbidium είναι ευαίσθητη σε αυτό. Παρόλα αυτά την περίοδο που το φυτό είναι ανθισμένο το πότισμα πρέπει να περιορίζεται. Χρειάζεται να είναι τόσο ώστε να μην στεγνώνει τελείως το υπόστρωμα. Συνήθως ένα πότισμα ανά 7-10 μέρες είναι αρκετό.

Η λίπανση των Cymbidium γίνεται είτε με λίπασμα για ορχιδέες είτε με κοκκώδες λίπασμα αργής αποδέσμευσης. Στην πρώτη περίπτωση η λίπανση επαναλαμβάνεται κάθε 2 μήνες αλλά όχι όταν το φυτό είναι ανθισμένο. Στην δεύτερη περίπτωση γίνεται μία εφαρμογή το χρόνο, αφού τελειώσει η ανθοφορία.

Cymbidium κατάλληλη θέση

Όπως και οι Phalaenopsis έτσι και οι Cymbidium πρέπει να προφυλάσσονται από το άμεσο και δυνατό φως του ήλιου. Παρόλα αυτά αν βρεθούν σε θέσεις πολύ σκιερές τα φύλλα τους σκουραίνουν και η ανθοφορία μειώνεται.

Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία οι Cymbidium χρειάζονται μία μέση θερμοκρασία δωματίου για την ανάπτυξή τους. Την άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι στις δροσερές περιοχές μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους. Το χειμώνα όμως οι Cymbidium μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους. Το φυτό καταστρέφετε σε θερμοκρασίες κάτω 7ΟC και πάνω 35ΟC.

Cymbidium – αλλαγή γλάστρας

Οι Cymbidium μεταφυτεύονται επίσης όταν έχουν καλύψει εντελώς τη γλάστρα. Έχουν πιο αργή ανάπτυξη και η αλλαγή γλάστρας μπορεί να είναι απαραίτητη μετά από τέσσερα ή περισσότερα χρόνια.

Συχνά όταν μεταφυτεύονται οι Cymbidium δημιουργούν λίγα άνθη την επόμενη περίοδο. Αυτό γίνεται γιατί το φυτό δίνει προτεραιότητα στη βλαστική του ανάπτυξη. Η μεταφύτευση στις Cymbidium γίνεται συμπληρώνοντας το υπόστρωμα ανάπτυξής τους (αμμοπηλώδες χώμα – τύρφη – φλοιός) και απομακρύνοντας σάπιες και ξερές ρίζες και φύλλα.

Cymbidium στο γάμο – συμβολισμός

Οι Cymbidium συμβολίζουν την αρετή, την ηθική αλλά και τη φιλία. Στο στολισμό του γάμου οι Cymbidium χρησιμοποιούνται όπως και οι Phalaenopsis. Είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με άλλα λουλούδια μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε εφαρμογή. Ανάλογα με το ύφος του στολισμού δίνουν τον επίσημο ή τον τροπικό τους χαρακτήρα και εντυπωσιάζουν!

Ορχιδέες Dedrobium, Cattleya και Vanda

Είναι υπέροχες ορχιδέες που χρησιμοποιούνται για τα κομμένα τους λουλούδια. Οι περισσότερες από αυτές απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες για την ανάπτυξή τους και στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας δύσκολα μπορούν να αναπτυχθούν σαν γλαστρικά φυτά.

Ορχιδέα φροντίδες και περιποίηση
Οι Dedrobium είναι από τις ορχιδέες με τα πιο ντελικάτα άνθη. Τα ανθικά τους στελέχη μπορεί να φτάσουν σε μήκος το 1 m και να έχουν μέχρι 100 άνθη! Σαν κομμένα λουλούδια συμβολίζουν το σεβασμό, την αθωότητα και τη στοργή.

Μπορούν να αναπτυχθούν και σαν φυτά γλάστρας και μάλιστα αγαπούν το άμεσο ηλιακό φως. Ωστόσο χρειάζονται σταθερή θερμοκρασία στους 15-16οC ενώ τα περισσότερα είδη το χειμώνα πέφτουν σε λήθαργο.

Οι Cattleyα κατάγονται από τις χώρες της λατινικής Αμερικής, από την Κόστα Ρίκα μέχρι την Αργεντινή. Τα διάφορα είδη έχουν άνθη με ποικίλες μορφές, άλλα έχουν στενά πέταλα, άλλα πιο φαρδιά, λεία ή ακόμα και κατσαρά. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει φυσικά και στα χρώματα, ενώ πολλά είδη είναι και αρωματικά. Σαν κομμένο λουλούδι οι Cattleya έχουν διάρκεια ζωής 7-15 μέρες.

Οι Vanda παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτούν για την ανάπτυξή τους, είναι από τις πιο σημαντικές ορχιδέες στην παραγωγή κομμένου λουλουδιού. Το πιο δημοφιλές είδος είναι οι Vanda Robert’s Delight με τις μοβ αποχρώσεις της. Οι Vanda εκτός από τα όμορφα άνθη παράγουν και μακριές εναέριες ρίζες οι οποίες χρησιμοποιούνται στην ανθοδετική ανεξάρτητα από τα κομμένα λουλούδια.

Leave a Response