ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ποϊνσέττια – Αλεξανδρινό

Χριστουγεννιάτικα λουλούδια

Ποϊνσέττια - Αλεξανδρινό

Φωτογραφίες: Stars for Europe

Μέσα στο χειμώνα, τα ανθισμένα φυτά προσθέτουν μία χρωματιστή και ευχάριστη νότα τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Η ποϊνσέττια ή αλεξανδρινό είναι κατεξοχήν το φυτό των Χριστουγέννων. Είναι το πιο δημοφιλές και το πιο αγαπητό εορταστικό φυτό τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Οι έντονες γραμμές και τα εκφραστικά χρώματα επιτρέπουν τη δημιουργία απλών και συγχρόνως εντυπωσιακά λιτών συνθέσεων.

Η καταγωγή της ποϊνσέττιας είναι από την κεντρική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Μεξικό. Η ποϊνσέττια είναι θαμνώδες καλλωπιστικό φυτό με πυκνό και παχύ φύλλωμα και με κόκκινα, λευκά, κρεμ ή κίτρινα βράκτια φύλλα. Στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη μπορεί να αναπτυχθεί και ως θάμνος στον κήπο. Παρόλα αυτά στη χώρα μας η ποϊνσέττια θεωρείται φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλη διακοσμητική αξία. Σαν φυτό εσωτερικού χώρου η ποϊνσέττια διατηρείται συνήθως 1-2 χρόνια. Φυσικά μπορεί να επιβιώσει και περισσότερο με πολύ φροντίδα και την κατάλληλη θέση. Τις περισσότερες φορές όμως χάνει μεγάλο μέρος της καλλωπιστικής της αξίας.

Ποϊνσέττια - Αλεξανδρινό

Καλλωπιστική αξία της ποϊνσέττιας – αλεξανδρινού

Η καλλωπιστική αξία της ποϊνσέττιας οφείλεται κυρίως στα χρωματιστά «άνθη» της που αναπτύσσονται με τέτοιον τρόπο που μοιάζουν σαν αστέρι. Στην πραγματικότητα αυτό το χρωματιστό μέρος του φυτού δεν είναι άνθη αλλά βράκτια φύλλα. Τα πραγματικά άνθη είναι μικρά, κίτρινα, χωρίς καλλωπιστική αξία. Τέλος υπάρχουν mini ποικιλίες ποϊνσέττιας με χαμηλή ανάπτυξη και μικρότερα φύλλα.

Τα βράκτια φύλλα του αλεξανδρινού μπορεί να είναι κόκκινα, ροζ, κίτρινα, κρεμ ή λευκά. Διατηρούνται πάνω στο φυτό 2-3 μήνες, συνήθως καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Η κατάλληλη θέση για την ποϊνσέττια – αλεξανδρινό

Τοποθετήστε το φυτό σε ένα φωτεινό σημείο και θα ευδοκιμήσει. Η ποϊνσέττια σαν φυτό εσωτερικού χώρου προτιμά τις φωτεινές θέσεις. Παρόλα αυτά στις νότιες περιοχές όπου υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια και το χειμώνα, χρειάζεται προστασία από την άμεση έκθεση στο φως του ήλιου.

Η ποϊνσέττια δεν πρέπει να τοποθετείται κοντά σε πηγές θερμότητας όπως το καλοριφέρ. Επίσης ο πολύ ξηρός ή πολύ ζεστός αέρας (σαν αυτόν που βγάζει το air-condition) θα κάνει το χρωματιστό φύλλωμα του φυτού να υποφέρει.

Η κατάλληλη θερμοκρασία για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού είναι 10-21 οC. Συνήθως οι εσωτερικοί χώροι το χειμώνα έχουν μεγαλύτερη θερμοκρασία την περισσότερη ώρα. Αυτός είναι και ένας λόγος που το αλεξανδρινό δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής σαν φυτό εσωτερικού χώρου.

Ποϊνσέττια - Αλεξανδρινό
Διακόσμηση με ποϊνσέττια – αλεξανδρινό

  • Επιλέξτε αλεξανδρινά σε έντονο κόκκινο χρώμα, φωτεινό λευκό, κομψό κρεμ ή χαρούμενους συνδυασμούς χρωμάτων. Θα φωτίσουν τον χώρο και θα διώξουν τα μουντά γκρι χρώματα του χειμώνα.
  • Διακοσμήσετε τα τραπέζια με τα αξιολάτρευτα μίνι αλεξανδρινά.
  • Δώστε έμφαση στον χώρο σας με ένα πλούσιο θαμνώδες Αλεξανδρινό. Οι μεγάλες ποϊνσέττιες μέσα σε διακοσμητικά φυτοδοχεία μπορούν να στολίσουν από μικρές εσωτερικές γωνιές μέχρι εισόδους σπιτιών και καταστημάτων.
  • Η ποϊνσέττια μπορεί να διακοσμηθεί με φυσικά υλικά και διάφορα χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ. Συνδυάζεται με χριστουγεννιάτικες μπάλες, κλαδιά έλατου, στικ κανέλας, καρύδια, ρόδια. Έτσι δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να μείνει κάποιος «μέσα» στις κρύες μέρες του χειμώνα.

Συμβουλές για τη διατήρηση της ποϊνσέττιας – αλεξανδρινού

  • Τοποθετήστε σε φωτεινές θέσεις. Το χειμώνα προτιμήστε θέσεις με απευθείας έκθεση στον ήλιο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως.
  • Το φυτό χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα όσο είναι ανθισμένο.  μετά την πτώση των ανθέων μία φορά την εβδομάδα αρκεί.
  • Η ποϊνσέττια – αλεξανδρινό δεν χρειάζεται κλάδεμα. Ένα κορυφολόγημα με το τέλος της ανθοφορίας είναι αρκετό.
  • Επιλέξτε για τη λίπανση οργανικό λίπασμα.

Leave a Response